Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

η υποκρισία περίσσεψε...

.


Η Παράταξή μας έχει επανειλημμένα αντιταχθεί στις καταλήψεις. Έχουμε εξαντλήσει τη φαντασία μας στην προβολή επιχειρημάτων γιατί δεν πρέπει να κλείνουν τα Πανεπιστήμια. Σήμερα, δεν μας απομένει παρά να εκφράσουμε τη βαθειά απογοήτευσή μας βλέποντας:



- να διαλύονται τα όνειρα των πρωτοετών φοιτητών που έρχονται να εγγραφούν στα Πανεπιστήμια και να παλέψουν για ένα ξεκίνημα ζωής,


- να πληρώνουν χαμένα εξάμηνα οι οικογένειες που στενάζουν κάτω από τα οικονομικά βάρη,


- να χάνονται μισθοί στο δημόσιο από την παρακώλυση του έργου των ιδρυμάτων, τη στιγμή που έρχονται σκληρά μέτρα εφεδρείας προσωπικού.



Η απογοήτευσή μας είναι μεγαλύτερη όταν βλέπουμε συναδέλφους να δικαιολογούν ή να στηρίζουν τις καταλήψεις, επειδή οι ίδιοι αδυνατούν να αντιδράσουν στο νόμο-πλαίσιο και τις υποδαυλίζουν, χρησιμοποιώντας τες ως σωσίβιο για τις δικές τους επιδιώξεις.



Η υποκρισία περίσσεψε…



Κάνουμε έκκληση στους φοιτητές να κλείσουν τ’ αυτιά τους σε όσους τους ωθούν σε τόσο απαράδεκτες μορφές διαμαρτυρίας. Να αντιδράσουν ειρηνικά αλλά με αποφασιστικότητα στις καταλήψεις και να συσπειρωθούν γύρω από τα νέα φοιτητικά κινήματα που σχηματίζονται μέσα από κοινωνικά δίκτυα.



Πρώτα απ’ όλα, όμως, καλούμε τα όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να διασφαλίσουν την ομαλή επαναλειτουργία του. Δεν ανεχόμαστε να προπηλακίζονται οι φοιτητές μεταξύ τους μπροστά σε κλειδωμένες σχολές κι εμείς να στεκόμαστε μακριά, να μην κάνουμε τίποτε και να «διδάσκουμε» κι από πάνω την ανομία, καλώντας συναδέλφους και φοιτητές να μην εφαρμόσουν τους νόμους του κράτους.



Όσοι δεν θέλουν (ή δε μπορούν) ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους, ας παραιτηθούν.


.

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

διαβούλευση αν θα εφαρμοστεί ένας νόμος;

.

Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι οι Πρυτανικές Αρχές μας στο ΑΠΘ μάς καλούν σε διαβούλευση εάν θα εφαρμόσουν ή όχι το νέο νόμο-πλαίσιο. Τις τελευταίες ημέρες, μετά την ψήφιση του νόμου, παρακολουθούσαμε με ανακούφιση τόσο τον ίδιο τον Πρύτανη, όσο και τον Αντιπρύτανη να διατυμπανίζουν στα ΜΜΕ όπου παρενέβαιναν ότι -αν και δεν πιστεύουν στο νόμο αυτό- είναι υποχρεωμένοι να τον εφαρμόσουν και θα το κάνουν. Κι όταν έρχεται η ώρα να το κάνουν, δεν το κάνουν, αλλά ρωτούν την πανεπιστημιακή κοινότητα αν πρέπει να το κάνουν! Υπ' αυτές τις συνθήκες, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να μη νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία της διαβούλευσης και να ζητήσουμε από τις Πρυτανικές μας Αρχές να υιοθετήσουν μια ξεκάθαρη, έντιμη και αντρίκια στάση: ή να εφαρμόσουν το νόμο ή -αν δεν θέλουν να τον εφαρμόσουν- να παραιτηθούν. Διότι διαβούλευση κάνει κανείς πριν την ψήφιση ενός νόμου, όχι μετά. Μετά την ψήφιση ενός νόμου, πρέπει να τον εφαρμόσεις. Μπορείς να προσφύγεις δικαστικά εάν πιστεύεις ότι είναι αντισυνταγματικός. Μπορείς ακόμη να ενεργήσεις στο πλαίσιο της κοινωνίας των πολιτών ώστε να τον αλλάξεις, εάν πιστεύεις ότι δεν είναι καλός. Υπάρχουν οι θεσμοί, οι μηχανισμοί και οι διαδικασίες για όλα αυτά. Δεν μπορείς, όμως, να είσαι Πρύτανης, να λες ότι θα εφαρμόσεις το νόμο, κι όταν έρχεται η ώρα να τον εφαρμόσεις, να ζητάς τη γνώμη των συναδέλφων σου εάν θα πρέπει παρόλα αυτά να τον εφαρμόσεις. Γιατί ρωτάς; Για ποιό λόγο ρωτάς; Η εφαρμογή των νόμων στη δημοκρατία δεν είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης ή ψηφοφορίας. Αποτέλεσμα ψηφοφορίας και διαβούλευσης στις δημοκρατίες είναι η ψήφιση των νόμων. Ξεχάσαμε ότι και στη δημοκρατία υπάρχει η εξαναγκαστική εφαρμογή των νόμων της δημοκρατίας. Και δίνουμε πρώτοι για μια ακόμη φορά το κακό παράδειγμα όχι μόνο στην κοινωνία, αλλά και στους καταληψίες φοιτητές μας. Όπως αυτοί εννοούν να αποφασίζουν "δημοκρατικά" να κλείσουν το πανεπιστήμιο που μας έδωσε ο ελληνικός λαός προκειμένου να διδάσκουμε τα παιδιά του, έτσι και οι Πρυτάνεις μας, από το ερώτημα που έθεσαν, φαίνεται πως εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να νομιμοποιηθούν το ίδιο "δημοκρατικά" να μην εφαρμόσουν ένα νόμο του κράτους.
.