Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2009

η πρόταση για το άσυλο στη Σύγκλητο του ΑΠΘ

.
1. Η Σύγκλητος του ΑΠΘ θα πρέπει, στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου του Πανεπιστημίου μας, να προσδιορίσει και να οριοθετήσει τις πράξεις και τις ενέργειες εκείνες που σαφώς καταστρατηγούν το Ακαδημαϊκό Άσυλο. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ των πράξεων και των ενεργειών εκείνων που αδιαμφισβήτητα καταπατούν το Ακαδημαϊκό Άσυλο περιλαμβάνονται και οι ακόλουθες:

α) Άσκηση σωματικής βίας ή απειλή άσκησης σωματικής βίας κατά οιουδήποτε βρίσκεται ή κινείται εντός της Πανεπιστημιούπολης, περιλαμβανομένων ιδίως των φυλάκων ή θυρωρών του Πανεπιστημίου κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

β) Ληστεία κατά προσώπου που βρίσκεται ή κινείται εντός της Πανεπιστημιούπολης.

γ) Συγκέντρωση, αποθήκευση ή χρήση όπλων ή αυτοσχέδιων βομβών εντός του Πανεπιστημίου και από οποιοδήποτε χώρο αυτού.

δ) Καταστροφή ή λεηλασία Πανεπιστημιακών χώρων κατόπιν επίθεσης ή επιδρομής ατόμων απ’ οπουδήποτε κι αν προέρχονται.

ε) Διάρρηξη κτηρίου, αίθουσας ή γραφείου οποιουδήποτε Πανεπιστημιακού χώρου.

στ) Καταστροφή ή διάρρηξη αυτοκινήτων που σταθμεύουν εντός της Πανεπιστημιούπολης.

ζ) Κράτηση ομήρων ή παρεμπόδιση της εξόδου από ένα Πανεπιστημιακό χώρο οιουδήποτε ατόμου βρίσκεται στο χώρο αυτό, από άτομα που ενεργούν συλλογικά απ’ οπουδήποτε κι αν προέρχονται.

η) Κατάληψη Πανεπιστημιακών χώρων από εξωπανεπιστημιακά στοιχεία.

θ) Παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης σε Πανεπιστημιακούς χώρους οιωνδήποτε διδασκόντων, φοιτητών ή εργαζομένων στους χώρους αυτούς ή όποιων άλλων κάνουν νόμιμη χρήση των χώρων αυτών.

ι) Διάλυση ή παρεμπόδιση με τη βία από άτομα που ενεργούν συλλογικά, απ’ οπουδήποτε κι αν προέρχονται, οποιασδήποτε ελεύθερης συνάθροισης λαμβάνει χώρα στους Πανεπιστημιακούς χώρους, περιλαμβανομένων ιδίως των συνεδριάσεων συλλογικών πανεπιστημιακών οργάνων.

2. Εναπόκειται κατ’ αρχήν στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα του ΑΠΘ να προφυλάσσει η ίδια με ειρηνική κινητοποίηση και υπευθυνότητα το Ακαδημαϊκό Άσυλο όταν αυτό παραβιάζεται ή απειλείται από τις παραπάνω πράξεις ή ενέργειες.

3. Στην περίπτωση κατά την οποία η Πανεπιστημιακή Κοινότητα αδυνατεί να διαφυλάξει η ίδια το Ακαδημαϊκό Άσυλο όταν αυτό παραβιάζεται ή απειλείται από τις παραπάνω πράξεις ή ενέργειες, τότε θα πρέπει να παρεμβαίνουν οι φύλακες του ΑΠΘ, στη βάση προκαθορισμένου σχεδίου, για να προστατεύουν αυτοί το Ακαδημαϊκό Άσυλο, τελώντας σε κάθε περίπτωση υπό τις οδηγίες και τον έλεγχο των Πρυτανικών Αρχών. Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να λειτουργεί μέσα στο Πανεπιστήμιο μια δύναμη φύλαξης με αποτελεσματικές δυνατότητες επέμβασης για αποτροπή και προστασία.

4. Εάν και οι φύλακες του ΑΠΘ αδυνατούν να προστατεύσουν το Ακαδημαϊκό Άσυλο όταν παρεμβαίνουν ή αν κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, τότε το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΑΠΘ θα πρέπει να εφαρμόζει, σαν ύστατο μέτρο, το νόμο για την προστασία του Ακαδημαϊκού Ασύλου από την Πολιτεία.
.
Η ανωτέρω Πρόταση δημοσιεύτηκε πρώτα εδώ.
.

1 σχόλιο:

  1. Στις 26.8.2009, η Κοινή Πρωτοβουλία των συνδικαλιστικών δυνάμεων της ανανέωσης στο ΑΠΘ, κατέθεσε στον Πρύτανη κ. Μάνθο την πρόταση αυτή προκειμένου να διαβιβασθεί στη Σύγκλητο του ΑΠΘ για να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις. Ο κ. Πρύτανης ενημέρωσε την ίδια ημέρα την Σύγκλητο για την πρόταση, ανοίγοντας θεσμικά το θέμα στο πλαίσιο του ανώτερου συλλογικού οργάνου αυτοδιοίκησης του Πανεπιστημίου μας. Κάλεσε δε όποιους άλλους επιθυμούν, ιδίως τις φοιτητικές παρατάξεις, να υποβάλουν και τις δικές τους σχετικές προτάσεις. Ουδέποτε μέχρι σήμερα, σε κανένα άλλο ελληνικό Πανεπιστήμιο δεν έχει κινηθεί θεσμικά μια τέτοια διαδικασία για ένα από τα καυτότερα θέματα της Ανώτατης Παιδείας στη χώρα μας. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την στήριξη των συναδέλφων του ΑΠΘ, που τόλμησαν και προσυπέγραψαν την κοινή μας Διακήρυξη και μας στήριξαν. Τους ευχαριστούμε και τους καλούμε τώρα να δώσουμε τον αγώνα θεσμικά στο πλαίσιο της Συγκλήτου για να περάσει η πρότασή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.