Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

λογοδοσία παντού


Από τη σύστασή της ακόμη, η λογοδοσία και η κοινωνική υπευθυνότητα υπήρξαν πάγιες θέσεις της Πανεπιστημιακής ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ, τις οποίες μάλιστα αναδείξαμε στο πλαίσιο των αυξημένων ευθυνών που έχουμε ως διαχειριστές ενός αυτοδιοίκητου Πανεπιστημίου. Στο ίδιο αυτό πλαίσιο, επιβάλλεται να δίνουμε λόγο όχι μόνο στην κοινωνία για το πώς αξιοποιήσαμε και αξιοποιούμε την περιουσία και τα κονδύλια που μας ανέθεσε να διαχειριστούμε, αλλά και στους συναδέλφους μας για το τι κάναμε και τι κάνουμε διαχειριζόμενοι τα του οίκου μας. 

Κατά συνέπεια, υποστηρίζουμε οποιαδήποτε έκκληση λογοδοσίας απευθύνεται σε όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου, των Σχολών, των Τμημάτων και των Τομέων μας, τόσο για τρέχουσες όσο και για παρελθούσες χρήσεις, είτε αυτή προέρχεται από την κοινωνία ή (ακόμη περισσότερο) την Πολιτεία, είτε από συναδέλφους, οργανωμένους ή μεμονωμένους. 

Μάλιστα, πριν ακόμη υιοθετηθεί επίσημα το μέτρο της Διαύγειας, είχαμε υποστηρίξει πως όλα τα όργανα του Πανεπιστημίου θα πρέπει να διασφαλίζουν στον ανώτατο βαθμό συνθήκες απόλυτης διαφάνειας στη λειτουργία τους, δημοσιεύοντας εγκαίρως στην ιστοσελίδα τους την ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασής τους και, εντός ευλόγου χρόνου μετά το πέρας της συνεδρίασης, τις αποφάσεις που πάρθηκαν.


Για την «ανακοίνωση του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ της 19-10-2012», τα μέλη της Συμπαράταξης στο ΔΣ του ΕΣΔΕΠ δεν έλαβαν καμιά ειδοποίηση κατά τη διαδικασία έκδοσής της και δεν είχαν καμιά συμμετοχή σε αυτήν. Είμαστε αναγκασμένοι να το πούμε αυτό, διότι η εισαγωγική παράγραφος της «ανακοίνωσης» παραπέμπει σε μια διαδικασία διερεύνησης κάποιων καταγγελιών στο πλαίσιο του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ, μετά το πέρας της οποίας το εν λόγω ΔΣ «κατέληξε» σε όσα εκεί αναφέρει. 

Καθόσον μας αφορά, εμείς παγίως ζητάμε λογοδοσία από όλους χωρίς διάκριση, για τους λόγους που αναφέρουμε ανωτέρω. Στο ίδιο αυτό πλαίσιο, στηρίζουμε και τις εκκλήσεις για λογοδοσία που απευθύνονται σε όργανά μας από οιονδήποτε κι αν προέρχονται. Δίκες, όμως, δεν κάνουμε, ούτε κατηγορίες απευθύνουμε, διότι δικαστήριο δεν είμαστε, ούτε εισαγγελική αρχή. 
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.