Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

τα ενωτικά μηνύματα των εκλογών

.
Η ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου στο ΑΠΘ από το 75% των συναδέλφων που συμμετείχαν στην ηλεκτρονική ψηφοφορία την Πέμπτη, λειτούργησε λυτρωτικά για την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, την οποία κάποιες παρατάξεις –για στενά κομματικούς λόγους, τους οποίους ποτέ δεν απέκρυψαν– εννοούσαν με κάθε τρόπο να διχάζουν, παρεμποδίζοντας μάλιστα και την ελεύθερη έκφρασή της.

Στο εξής, θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε κανείς ποτέ πια να μη διχάσει ξανά το Αριστοτέλειο. Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να ενισχύσουμε τη συμφιλιωτική δυναμική που δημιούργησε η εκλογή του Συμβουλίου από μια τόσο μεγάλη πλειοψηφία συναδέλφων, οι οποίοι αφενός ζήτησαν από τους συμβούλους που εξέλεξαν μαζικά, να δουλέψουν συναινετικά για να λύσουν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αφετέρου διεμήνυσαν προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι πρέπει να προσέχει τι λέει όταν μιλά εξ ονόματός τους.

Ο κ. Πρύτανης του ΑΠΘ διεξήγαγε την ηλεκτρονική ψηφοφορία με τρόπο υποδειγματικό, και μάλιστα κάτω από αντίξοες συνθήκες. Λυπούμαστε, αλλά αυτή τη φορά δεν θα μπορέσουμε να του το αναγνωρίσουμε, διότι συνέβαλε στο διχασμό της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, υιοθετώντας τη ρητορική των μειοψηφικών δυνάμεων που διοικούν τον ΕΣΔΕΠ, στο όνομα μιας δήθεν «συντριπτικής πλειοψηφίας», η οποία, όμως, τον διέψευσε αμέσως μόλις της δόθηκε η δυνατότητα να εκφραστεί.

Ωστόσο, είμαστε βέβαιοι πως αυτή τη φορά έλαβε το ενωτικό μήνυμα της Πανεπιστημιακής Κοινότητας να συνεργαστεί αρμονικά με το Συμβούλιο, ώστε να βγει το ΑΠΘ από την οξύτατη κρίση, την οποία βιώνουμε όπως κανένα άλλο ίδρυμα στη χώρα. Και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να αποκτήσουμε μια ισχυρή διοίκηση, την οποία δεν έχουμε σήμερα. Διότι μόνον ισχυρές διοικήσεις μπορούν να αντιμετωπίσουν τέτοιες κρίσεις, όπως είναι το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε οδηγηθεί στην υπόθεση των εργολαβικών.

Κάποιοι άλλοι, όμως, και συγκεκριμένα όσοι κρατάνε ακόμα τη σφραγίδα του ΕΣΔΕΠ, δεν έλαβαν το ενωτικό μήνυμα της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και εξακολουθούν να μιλάνε στο όνομά της, χωρίς να την εκπροσωπούν τα όσα διχαστικά επιμένουν να διακηρύττουν.

σε αναζήτηση υπέρβασης και στο χώρο μας

Καθόσον μας αφορά, θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους συναδέλφους ότι λάβαμε το μήνυμά τους πως δεν θέλουν νικητές και ηττημένους· πως ζητούν κι από μας να κάνουμε τη δική μας υπέρβαση στο χώρο μας, ώστε να διασφαλίσουμε, με όρους συνεχούς ενότητας, τη διαρκή δέσμευσή τους στο δύσκολο δρόμο των αλλαγών, που με τόση καθυστέρηση αρχίσαμε να βαδίζουμε. Διαφορετικά, θα στρίψουν την πλάτη και σε μας, όπως την έστρεψαν επιδεικτικά σε όσους μέχρι τώρα μιλούσαν εξ ονόματός τους ως μη όφειλαν.

Στο πλαίσιο αυτό, σκοπεύουμε το αμέσως επόμενο διάστημα να αναλάβουμε μια ενωτική πρωτοβουλία στο επίπεδο της συλλογικής μας εκπροσώπησης, εν αναμονή της οριστικής θέσης που θα λάβει το ΑΠΘ στο νέο χάρτη που θα προκύψει από την αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.