Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011

Η πρόκληση της αυτονομίας και οι εκλογές για το Συμβούλιο


Οι επικείμενες εκλογές έχουν να κάνουν με το αν εμείς οι πανεπιστημιακοί θέλουμε (και αν μπορούμε) να φτιάξουμε το Πανεπιστήμιο που οραματιζόμαστε. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που μας απευθύνει η Πολιτεία με το νέο νόμο: η αυτονόμησή μας.


Η ώρα της αλήθειας είναι τώρα! Τη θέλουμε την αυτονομία που μας δίνει ο νόμος; Μπορούμε να την αξιοποιήσουμε για να κτίσουμε το Πανεπιστήμιο που ονειρευόμαστε; Ή είμαστε μόνο για τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα;


Όσοι παρεμποδίζουν την εκλογή του Συμβουλίου αναμασούν μια βερμπαλιστική κριτική κατά της μεταρρύθμισης, έχοντας ξεχάσει κι αυτοί πλέον γιατί αντιδρούν. Επικεντρώνουν σκοπίμως την αντιπαράθεση στην υποτιθέμενη κατάλυση του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ, αποσιωπώντας την αυτονομία που μας παραχωρείται και θυσιάζοντας το μείζον στο βωμό του ελάσσονος.


Το ζήτημα της αυτονομίας, το επισημάναμε πρώτοι στο ΑΠΘ, και στη συνέχεια και στην ΠΟΣΔΕΠ, ως το κεντρικό ζήτημα μιας αναγκαίας μεταρρύθμισης. Τις απόψεις μας για την αυτονομία, σε αντιδιαστολή προς την αυτοδιοίκηση (που δεν είναι αυτοσκοπός), τις διατυπώσαμε ευθαρσώς με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης του κειμένου διαβούλευσης του Υπουργείου. Αναδείξαμε την αυτονομία ως ένα από τα μεγαλύτερα διακυβεύματα του νέου νόμου όταν δημοσιοποιήθηκε το σχέδιό του.


Πόση αυτονομία αντέχουμε, συνάδελφοι; Αυτό πρέπει να αναρωτηθούμε. Είναι σαφές ότι ορισμένες δυνάμεις δεν την αντέχουν και δεν είναι μόνο για λόγους ιδιοτέλειας που αντιδρούν. Δεν είναι γιατί δεν θέλουν. Είναι και γιατί δεν μπορούν!


Γι’ αυτό πρέπει να στηρίξουμε για το Συμβούλιο ανθρώπους που και θέλουν, και μπορούν ν’ ανταποκριθούν στην ιστορική πρόκληση που μας απευθύνουν Πολιτεία και Κοινωνία μαζί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.