Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

συνδικαλιστικός παγετώνας στον ΕΣΔΕΠ απθ

.

Συγκρότηση Δ.Σ. του ΕΣΔΕΠ

.

Για να ξεχωρίσουμε τα πράγματα από την αρχή: Οι Υπουργοί εκλέγονται για να κυβερνήσουν τη χώρα και οι Πρυτάνεις για να διοικήσουν το Πανεπιστήμιο. Εμείς δεν εκλεχτήκαμε για να κάνουμε ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Έχουμε διακριτό ρόλο, και γι’ αυτό ξεχωριστό λόγο, αλλά και διαφορετικές ευθύνες, τις οποίες εννοούμε να αναλάβουμε στο ακέραιο. Αναφορά μας σ’ αυτό είναι το Πανεπιστήμιό μας και οι απόψεις, οι θέσεις και οι ευαισθησίες όσων μας ψήφισαν.

.

Πριν τις εκλογές, είχαμε απευθύνει ένα προσκλητήριο ευθύνης. Στο πλαίσιο της μείζονος κρίσης που απειλεί να πλήξει το Πανεπιστήμιό μας το επόμενο διάστημα, από την οποία κατά τη γνώμη μας μπορεί και να μην επιβιώσει όπως είναι σήμερα, για μας προέχει αυτή τη στιγμή η ΘΩΡΑΚΙΣΗ του. Θεσμική και υλική. Το επίπεδο σπουδών θα καταρρεύσει εάν χαθεί το επόμενο εξάμηνο, όπως και το Πανεπιστήμιο εάν οι υποδομές του προσβληθούν με τον τρόπο που ζήσαμε τον Δεκέμβρη του 2008 ή τον Απρίλη του 2009, αφού δεν θα μπορούμε να τις αποκαταστήσουμε αυτή τη φορά ελλείψει πόρων.

.

Γι’ αυτό για μας, η κατάληψη πανεπιστημιακών χώρων είναι καταδικαστέα από όποιον κι αν γίνεται. Όπως και η παρεμπόδιση της δημοκρατικής λειτουργίας των οργάνων από όποιον κι αν επιβάλλεται. Η βία γενικά μέσα στα Πανεπιστήμια, από όποιον κι αν ασκείται. Και ΕΠΙΠΛΕΟΝ δεν είμαστε διατεθειμένοι να αναγνωρίσουμε ΟΥΤΕ ΑΛΛΟΘΙ, ΟΥΤΕ ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΑ σε όσους χρησιμοποιούν βίαια μέσα για να αντιδράσουν απέναντι σε ο,τιδήποτε μέσα στους απροστάτευτους και ανοχύρωτους πανεπιστημιακούς χώρους.

.

Στη δημοκρατία που ζούμε, εάν διαφωνούμε με την προωθούμενη μεταρρύθμιση, υπάρχουν συνδικαλιστικά μέσα αντίδρασης σε επίπεδο ΕΣΔΕΠ και ΠΟΣΔΕΠ, που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου με το Υπουργείο. Υπάρχουν επικοινωνιακά μέσα αντίδρασης, ώστε να κινητοποιήσουμε την κοινή γνώμη και να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία (που –μεταξύ μας– δεν είναι βέβαιον ότι είναι στο πλευρό μας, και όχι μόνο γιατί μας δυσφημούν). Υπάρχουν κοινοβουλευτικά μέσα αντίδρασης, ιδίως μέσω συναδέλφων μας βουλευτών, που δεν είναι και λίγοι. Τέλος, υπάρχουν και δικαστήρια που μπορούν να ελέγξουν την συνταγματικότητα του νόμου εάν κατά την κρίση των ενδιαφερομένων μερών θέσει θέμα αντισυνταγματικότητας.

.

Η βία, όμως, για μας, ή η ενθάρρυνση της βίας ή η ανοχή της, με όποιο τρόπο και αν ασκείται και όσο «συνηθισμένος» και αν είναι αυτός, δεν είναι ούτε αποδεκτός ούτε συγγνωστός τρόπος αντίδρασης. Για τη θωράκιση, λοιπόν, του ΑΠΘ, διεκδικούμε ενεργή και αποτελεσματική προάσπιση των συνταγματικών δικαιωμάτων και διαφύλαξη των θεμελιωδών ελευθεριών όλου του προσωπικού του, των φοιτητών και των χρηστών του.

.

Οι πρόσφατες εκλογές στον ΕΣΔΕΠ ανέδειξαν ως πλειοψηφικές τις δυνάμεις εκείνες που συγκλίνουν στις παραπάνω θεμελιώδεις δημοκρατικές και δικαιοκρατικές αρχές και που αγωνίστηκαν γι’ αυτές όλη την προηγούμενη διετία στο ΑΠΘ, συχνά και εκτός ΕΣΔΕΠ. Δυστυχώς, για έξι (6) μόλις ψήφους, στερηθήκαμε την τρίτη έδρα στο ΔΣ, που τώρα κυριαρχείται από τις δυνάμεις εκείνες που είχαμε απέναντί μας όλο το προηγούμενο διάστημα και που όταν δεν εξυμνούσαν τις καταλήψεις σαν μέσο αντίδρασης, τις ενθάρρυναν, τις ανέχονταν ή τις δικαιολογούσαν.

.

Πριν λίγες ώρες, ο συνάδελφος Τσιλιγκιρίδης έστειλε ένα μήνυμα της ΔΗΠΑΚ στο Διάλογο, με το οποίο μας καλεί «σε κοινό αγώνα με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών» (ΜΑΣ = ενιαία σπουδαστική παράταξη του ΚΚΕ, στα πρότυπα του ΠΑΜΕ). Για να ξέρετε, αυτούς έστειλαν τις προάλλες και κατέλαβαν την Πρυτανεία, για να εμποδίσουν (για μια ακόμη φορά) τη Σύγκλητο να συνεδριάσει και να πάρει απόφαση για τις θέσεις που θα κατέβαζε το ΑΠΘ στο διάλογο με το Υπουργείο. Πριν δυο χρόνια, οι συνάδελφοι της ΔΗΠΑΚ είχαν καταγγείλει τη Συσπείρωση ότι αυτή μεθόδευσε με τα δικά της παιδιά την κατάληψη τότε της Πρυτανείας με πρόσχημα τις εργολαβίες, διότι επέκειντο φοιτητικές εκλογές και θέλανε με τον τρόπο αυτό να συσπειρώσουνε τον φοιτητόκοσμο γύρω από τη δική τους φοιτητική παράταξη…

.

Στο νέο Δ.Σ., από τους συναδέλφους της ΔΗΠΑΚ δεν περιμένουμε απολύτως τίποτε. Όχι μόνο γιατί φαίνεται πως έχουν επενδύσει στην κατάρρευση του Πανεπιστημίου όπως και τα πολιτικά αφεντικά τους στην πτώχευση της χώρας, αλλά γιατί κάνουν και ό,τι περνάει από το χέρι τους για να το πετύχουν. Στέλνουν τα τάγματα εφόδου των «επιτροπών αγώνα» του ΜΑΣ να καταλάβουν την Πρυτανεία…

.

Από τη Συσπείρωση, όμως, προσδοκούσαμε πως θα λάβαινε το μήνυμα των εκλογών, που –για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια– της στέρησαν τη νομιμοποίηση της κυρίαρχης δύναμης μέσα στο ΑΠΘ. Μαρξιστές υποτίθεται, δεν αντιλήφθηκαν πως η γέννηση του ρεύματός μας δυο χρόνια πριν, ήταν μια υγιής αντίδραση απέναντι στους ίδιους και στην παρωχημένη πλέον ιδεολογία που επέβαλαν μεταπολιτευτικά στα Πανεπιστήμια, η οποία με τον καιρό έγινε αδιέξοδη ιδεοληψία και οδήγησε το συνδικαλισμό μας εδώ που φτάσαμε.

.

Πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι του πρακτικού της ψηφοφορίας της 14ης Δεκεμβρίου, η οποία ανέδειξε τις απόψεις που μόλις παραθέσαμε ως πλειοψηφικές, τέσσερα (4) διαδοχικά μηνύματα στο Διάλογος, προερχόμενα από τρεις (3) συναδέλφους της Συσπείρωσης, που μάλιστα ήσαν και υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιό της, ΕΞΥΜΝΟΥΣΑΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ! Τα παραθέτουμε για κάθε ενδεχόμενο:

.

Χριστίνα Αδάμου, ξημερώματα Τρίτης 14 προς Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, ώρα 12:26 πμ, λίγες ώρες δηλαδή μετά την καταμέτρηση των ψήφων: «ανεξαρτήτως της τοποθέτησης καθενός ή καθεμιάς μας για τις καταλήψεις, πιστεύω ότι αρθρώνουν ουσιαστικό πολιτικό λόγο που μας καλεί να ορθώσουμε συνειδήσεις»…

.

Γιώργος Διβάρης, Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010, ώρα 11:50 μμ: «Τι να κάνουμε βρε Γιώργο [Λιτσαρδάκη] οι απόψεις σου είναι μειοψηφικές στο Πανεπιστήμιο» [Γιώργο Διβάρη, εντάξει, μπορεί οι πολιτικές διαφορές να λύνονται δύσκολα, άλλα όχι και οι αριθμητικές!] Και συνεχίζει, κάνοντας χιούμορ: «Οι άθλιοι φοιτητές αντιδρούν με καταλήψεις στην κυβερνητική μεταρρύθμιση και ξέρεις κάτι άλλο οι περισσότεροι συνάδελφοί σου δεν πείθονται από αυτά που λες γιατί είναι κακομαθημένοι»... «Μην ανησυχείς όμως σε λίγο το Υπουργείο θα τα καταργήσει όλα αυτά … τους καταληψίες θα τους στείλει από εκεί που ήλθαν. Έτσι η δημοκρατία θα επικρατήσει επιτέλους στο Πανεπιστήμιο. Μια τέτοια δημοκρατία θα γνωρίσουμε που θα έχουμε να την δούμε από την εποχή της Χούντας!»

.

Παύλος Πανταζής, Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010, ώρα 1:42 πμ: Εξηγεί τι ωραίο αντι-μάθημα έκανε στις καταλήψεις και στο τέλος παροτρύνει: «θα συνεχίσω, μετά από τη σημερινή εμπειρία, να παροτρύνω τους φοιτητές μου να ενεργούν με τρόπους τέτοιους που δεν θα αφήνουν περιθώριο σε κανέναν να τους ψέγει».

.

Γιώργος Διβάρης, Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010, ώρα 11:31 πμ: «Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι οι καταλήψεις είναι ακραίες πράξεις αλλά τέλος πάντως μπορείς να μου πεις έναν τρόπο να αντιδράσει ο φοιτητής σε αυτές τις συνθήκες και σε αυτά που υφίσταται; Αντιδρούν λοιπόν και καλά κάνουν. Είναι υποκριτικό εμείς να μην μιλάμε για αυτά που αντιδρούν και να τους κουνάμε συνέχεια και υπεροπτικά το δάκτυλο για το τι είναι νόμιμο».

.

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι από τους συναδέλφους της Συσπείρωσης και της ΔΗΠΑΚ, που διατηρούν ως φαίνεται το όπλο παρά πόδα, πλην όμως κατέχουν την πλειοψηφία των εδρών στο νέο ΔΣ, μας χωρίζει χάος απύθμενο στα ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ και ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ.

.

Για να καταστήσουμε διάφανη την ΕΥΘΥΝΗ τους απέναντί σας, ώστε να μην θαμπώνεται από τη δική μας παρουσία στη Γραμματεία, αλλά να χρεώνονται στο ακέραιο, μόνοι αυτοί και εξ ολοκλήρου, τις πράξεις, τις παραλείψεις και τις ανοχές τους, εμείς δεν τους διευκολύναμε σήμερα να μπούμε στο Προεδρείο, αν και πολύ θα θέλανε, οι μεν για να αποφύγουν την ταύτιση με το alter ego τους, οι δε για να μας καταδικάσουν, όπως δεν δίστασαν να ομολογήσουν πως αισθάνονταν ντροπή που υπογράφαμε τόσο καιρό τα ψηφίσματα και τις ανακοινώσεις του ΕΣΔΕΠ. [Στην πραγματικότητα, εδώ που τα λέμε φτηνά τη γλυτώσαμε, διότι σε άλλους καιρούς μπορεί και να μας εξόριζαν στη Σιβηρία…]

.

Καταστήσαμε, ωστόσο, σαφές ότι, εάν –οι συνάδελφοι της Συσπείρωσης– αλλάζανε πολιτική στα ανωτέρω ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ στο μέλλον, συνάγοντας τα οφειλόμενα συμπεράσματα από τους λόγους καταποντισμού τους στις εκλογές, εμείς εδώ είμαστε να ξαναμπούμε στο Προεδρείο. Αποκλείεται, όμως, να δεχτούμε να τους παράσχουμε τώρα κάλυψη εικόνας έναντι ημετέρων και τρίτων, δεδομένων των διδαγμάτων μας από την προηγούμενη διετή θητεία μας στο ΔΣ και των παραπάνω μηνυμάτων που έστειλαν στο Διάλογο υποψήφια και εκλεγέντα στελέχη τους, αποκαλύπτοντας σε ανύποπτο χρόνο τις πραγματικές προθέσεις της παράταξής τους, και μάλιστα σε πείσμα του εκλογικού αποτελέσματος.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.