.
Μια νέα πρωτοβουλία μελών ΔΕΠ στο ΑΠΘ επιχειρεί να ταράξει τα νερά των εκλογών της 28-1-2009 για την ανάδειξη των εκπροσώπων των Πανεπιστημιακών. Πρόκειται για ανθρώπους χωρίς συνδικαλιστικό παρελθόν και σχετική εμπειρία, που θεωρούν ότι το σημαντικότερο κοινό σημείο τους είναι η επιδίωξη του αυτονόητου και της κοινής λογικής, τα οποία έχουν υποφέρει πολύ τα τελευταία χρόνια μέσα στα πανεπιστήμια. Επιδιώκουν να ξεπεραστεί το τέλμα ενός συλλόγου ΕΣΔΕΠ, που απωθεί σε τέτοιο βαθμό τα μέλη του, ώστε μόνον 300 περίπου να εκλέγουν τους εκπροσώπους μιας κοινότητας 2.700 καθηγητών! Πιστεύουν ότι η μαζικότητα στις εκλογές είναι αυτή που θα οδηγήσει σε μια εκπροσώπηση που θα αντανακλά τις απόψεις της πραγματικής πλειοψηφίας των πανεπιστημιακών δασκάλων. Η «Πανεπιστημιακή Συμπαράταξη» επιδιώκει να αλλάξει τους συσχετισμούς και στην κεντρική εκπροσώπηση στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων ΔΕΠ (ΠΟΣΔΕΠ). Η προσπάθεια αυτή προέρχεται από μια ευρύτερη κίνηση που εκδηλώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια και στο ΑΠΘ, αναζητώντας τρόπο ενίσχυσης της έκφρασης της κοινής λογικής και του αυτονόητου στα ακαδημαϊκά πράγματα.
Κεντρική θέση της «Πανεπιστημιακής Συμπαράταξης» αποτελεί η αναγνώριση του μεριδίου ευθύνης που αναλογεί στους καθηγητές για τη σημερινή κατάσταση στην Ανώτατη Παιδεία. Σκοπός της είναι η διαμόρφωση – μέσα από συλλογικές διαδικασίες που δεν λειτουργούν σήμερα – μιας κοινής θέσης της Πανεπιστημιακής Κοινότητας της χώρας πάνω σε προβλήματα όπως:
α) αυτό της απρόσκοπτης και ελεύθερης άσκησης της εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας και διακίνησης των ιδεών μέσα στους χώρους των ΑΕΙ, τους οποίους η συντεταγμένη Πολιτεία αδυνατεί να προστατεύσει, αφήνοντας στα ίδια τα ΑΕΙ ένα έργο που είτε δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αναλάβουν.
β) αυτό της διασφάλισης της ποιότητας των σπουδών και της προστασίας της διεθνούς αξίας των πτυχίων σ' ένα ανταγωνιστικό διεθνοποιημένο περιβάλλον, στο οποίο και πρέπει και μπορούν τα ελληνικά ΑΕΙ να διακριθούν, παρέχοντας στους φοιτητές τους τα εφόδια που χρειάζονται για ν' αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις.
γ) αυτό της βελτιστοποίησης της χρήσης των διαθέσιμων πόρων και της διασφάλισης της απαραίτητης πρόσθετης χρηματοδότησης που χρειάζονται για να παράσχουν στoυς φοιτητές ένα επίπεδο και μια ποιότητα σπουδών, που θα τους κάνει να σέβονται τις αξίες και το πολιτισμικό μας υπόβαθρο (παιδεία), αλλά και θα τους εξοπλίζει με όλα εκείνα τα μέσα που έχουν ανάγκη για ν' αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της σύγχρονης Κοινωνίας της Γνώσης (εκπαίδευση).
Οι Πανεπιστημιακοί, αναφέρει η Εκλογική Διακήρυξη Δέσμευσης και Υπευθυνότητας της Πανεπιστημιακής Συμπαράταξης, «δεν έχουμε μέχρι σήμερα καταφέρει να διαμορφώσουμε τη δική μας κοινή θέση για την αναβάθμιση της Ανώτατης Παιδείας και να την επιβάλλουμε στην πολιτική εξουσία, με αποτέλεσμα να έρχονται οι κυβερνήσεις να νομοθετούν (τις περισσότερες φορές άστοχα) κι εμείς μετά να περιοριζόμαστε - στην καλύτερη περίπτωση - να ασκούμε κριτική, αφήνοντας κάποιους να στέλνουν στην κοινωνία το παραπλανητικό μήνυμα ότι τίποτα δεν θέλουμε να αλλάξει».
Η «Πανεπιστημιακή Συμπαράταξη ΑΠΘ» πιστεύει ότι η κάθοδός της στις εκλογές της 28-1-2009 θα είναι επιτυχής μόνον αν κινητοποιηθεί η συντριπτική πλειοψηφία των μελών ΔΕΠ του ΑΠΘ, που μέχρι σήμερα απέχει, μη βρίσκοντας πεδίο έκφρασης στην υπάρχουσα συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Αν η πλειοψηφία αυτή δεν κατεβεί να ψηφίσει, θα μείνουμε στα ίδια, «τα χθεσινά, τα βαρετά εκείνα»...
.
Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Η δημοκρατία στο ελεος των αυτοδιοριζομενων μειοψηφιών...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυθυνη εχουμε όλοι.
Κανατε την αρχή , τώρα απομένει να αποδείξουμε όλοι με την κινητοποίηση την ώρα της κάλπης,
κατα ποσο αναζητούσαμε μια καλυτερη εναλλακτική, ή μας βόλευε το σερβίρισμα του ΄΄ιδιου και απαράλλαχτου ληγμενου συνδικαλιστικού μενου.
Είναι αδιανόητο να εκπροσωπούν το Πανεπιστήμιο υπηρέτες ααρτηριοσκληρωτικού λόγου και μονοδιάστατης λογικής.
Ευχαριστούμε για την πρωτοβουλία.
Κάθε αποτέλεσμα μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία, μια και ήδη χάλασε η εδω και χρόνων συνταγη..
Καλή δύναμη,
μ.